In 2050 moet Twente energieneutraal zijn, in opdracht van het Rijk. Energieneutraal betekent dat je evenveel energie gebruikt als dat je zelf opwekt. Een flinke opgave waarvoor allerlei partijen de handen ineen hebben geslagen. Afgelopen maanden hebben twaalf Twentse gemeenten – waaronder Haaksbergen – samen met regionale partners, bedrijven en inwoners gewerkt aan de Twentse Energie Strategie (TES). Deze brengt in beeld wat de vier grote uitdagingen voor de toekomst zijn. De colleges van B&W dragen de TES na de gemeenteraadsverkiezingen over aan de nieuwe colleges (bron: haaksbergen.nl).
De afgelopen jaren zijn steeds meer landen gaan beseffen dat toekomstige generaties moeten kunnen blijven voorzien in hun energiebehoefte. Ook in Twente wordt dit zo gevoeld. De TES is opgesteld met inbreng van inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners. Om Twente energieneutraal te maken werken de gemeenten ook voor het vervolg met elkaar samen. Overigens wordt ook buiten Twente steun gezocht. Bijvoorbeeld bij de provincie Overijssel, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Rijksoverheid.
“Veel wetenschappers voorspellen dat over een aantal jaar geen oliedruppel meer te vinden is.“

Bewustwording creëren voor de opgave en draagvlak voor andere methodes voor energieopwekking of -bezuiniging. Het realiseren van een forse energiebesparing. Zeker in gebouwen, mobiliteit en industrie. Het opwekken van duurzame energie door een duurzame energiemix (zon-, wind-, bio-energie en waterkracht). Met extra aandacht voor het opwekken van duurzame warmte als vervanger van aardgas. Opslag van energie en afstemming van vraag en aanbod. Dit om ook op windstille en bewolkte dagen en bij piekbelasting (bijvoorbeeld in de winter) voldoende energie te hebben.
Duurzaam leven betekent leven met het minste impact op het milieu, zo min mogelijk afval en met middelen die hergebruikt kunnen worden zonder schade aan levende wezens. We kennen allemaal het nummer één probleem op het gebied van milieu. Elk product bevat olie en alle vervoersmiddelen rijden op olie. Veel wetenschappers voorspellen dat over een aantal jaar geen oliedruppel meer te vinden is. Je kan bijvoorbeeld vaker de fiets pakken om minder olie te gebruiken maar ook vaker de verwarming uitlaten door een warme trui aan te trekken of afbreekbare plastic zakjes gebruiken.

“Wanneer je PC de hele nacht op stand-by staat verbruikt dit net zoveel energie als het maken van 30 kopjes koffie.”

In een groene omgeving voelen we ons vaak prettiger. Onderzoekers van TNO hebben onlangs de heilzame werking van planten wetenschappelijk aangetoond. Groen in de kantoortuin heeft een gunstig effect op de prestaties. Werknemers zijn gezonder, productiever en minder gevoelig voor stress als er een plant in de buurt staat. Planten dragen ook bij aan de verbetering van het binnenmilieu. Ze verdampen water en bevochtigen zo de lucht, zijn ook in staat om de lucht te filteren van stofdeeltjes en schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen en kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor een verbetering van de akoestiek.
In je bedrijf kan je ook duurzaam werken. Voor vrijwel alle kantoorartikelen bestaan duurzaam alternatieven. Te beginnen met papier. Want kiezen voor duurzaam papier is een eenvoudige stap om je steentje bij te dragen. Gebruik minder papier en áls je het gebruikt, doe het dan bewust. Print dubbelzijdig, gebruik oude velletjes voor het maken van aantekeningen of neem ze mee naar huis voor de kinderen om op te tekenen of mee te knutselen. Inkt voor je printer is duur maar de productie ervan is ook een belasting voor het milieu. Print daarom zuinig en bespaar inkt. Je kan je printer instellen op zwart-wit of een zuinig lettertype. Ecofont is het zuinigste. Er zijn ook milieuvriendelijke pennen, perforators en oplaadbare batterijen (deze zijn duurder in aanschaf maar verdien je na gemiddeld zes keer opladen terug en vergeet niet dat je deze wel tot 1000 keer kunt opladen).


Laat daarnaast onnodig licht branden bijvoorbeeld in ruimtes die niet gebruikt worden. Waar wel continu licht nodig is, gebruik spaar- of LED-lampen. Vergeet na werktijd niet de lichten en computers uit te doen. Wist je wanneer een PC een hele nacht stand-by staat, deze net zoveel energie verbruikt als het maken van 30 kopjes koffie? En zelfs wanneer je kantoor wordt schoongemaakt kan je dit het beste met duurzame schoonmaakmiddelen in plaats van de chemische.
Zo zijn er veel (eenvoudige) stappen om je steentje bij te dragen aan het milieu. Voor meer tips en nieuws hou onze Facebookpagina in de gaten!