Vragen? Neem contact op: 06-12481895

Hoe benut je de kansen op gebied van duurzaamheid? Op donderdag 25 januari jl. spraken zowel de gemeente, provincie, MKB’ers en burgers hierover op een bijeenkomst in theater De Kappen te Haaksbergen. Verschillende verhalen werden er verteld voor ieder die geïnteresseerd was. Tevens werd stilgestaan bij de huidige ontwikkelingen. Eén van de sprekers was specialist in duurzaamheid, Maurice Beijk, van Uzin Utz (voorheen Unipro).

“Men denkt tegenwoordig enkel duurzaam te zijn door een nieuw gebouw te plaatsen maar er zijn juist zoveel mogelijkheden met een oud pand.”

Het doel was meer bedrijven in beweging te krijgen met betrekking tot duurzaamheid. Daarnaast werden er goede voorbeelden gegeven met als doel elkaar doen volgen. Zo ook over Auto Asbroek, waar Maurice het woord namens deed. Hij adviseerde toentertijd de jongens van Asbroek om het failliet verklaarde pand van Bijkerk te kopen. “Men denkt tegenwoordig enkel duurzaam te zijn door een nieuw gebouw te plaatsen maar er zijn juist zoveel mogelijkheden met een oud pand. Dit is zo op te knappen waardoor je als bedrijf weer 20, 30, zelfs 40 jaar verder kunt. Er zijn allerlei manieren mogelijk om een pand te verduurzamen. De jongens van Asbroek hebben dit goed aangepakt. Op termijn willen ze zelfs van gas af. Ze willen alles proberen binnen de mogelijkheden. De grootste uitdaging is om een herbestemming te vinden voor een oud pand. Duurzaamheid pur sang.” Een flexibel gebouw is het kenmerk van duurzaamheid. Dit door een andere functie te geven, een nieuw leven. Zo is het toekomstbestendig.

“Ook zo’n boer Nijhof, die zo zenuwachtig was maar recht uit zijn hart sprak om zijn boodschap te kunnen vertellen. Dat vond ik prachtig.”
Het meest interessant van die avond waren de verschillende pitches. Van Auto Asbroek tot Jumbo Supermarkten. Zelfs de nuchtere boer Nijhof nam het initiatief om zijn verhaal te doen over duurzaamheid. Maurice hoopt dat de pitches als voorbeeld kunnen dienen. “Ook zo’n boer Nijhof, die zo zenuwachtig was maar recht uit zijn hart sprak om zijn boodschap te kunnen vertellen. Dat vond ik prachtig.”
“Het doel is de mensen te enthousiasmeren. Een leider is niet zo belangrijk. De volgers zijn belangrijk. En uiteindelijk dat deze volgers ook leiders worden.” Zo zaten er minstens tien bedrijven in de zaal waar voorheen Maurice mee had gespard over duurzaamheid en zij uiteindelijk ook in beweging zijn gekomen om voor duurzaamheid te kiezen.
“Een mooi voorbeeld zijn ook de jongens van Jumbo Haaksbergen. Zij hebben het pand in Haaksbergen totaal gerevitaliseerd. Voorbeelden als zonnepanelen, LED verlichting, isolatie, etc. Zo is hun plan om in Goor een nieuw pand te zetten namens Jumbo Supermarkten wat in zijn geheel duurzaam is.” Door deze innoverende avond hoopt Maurice dat meerdere mensen geïnteresseerd raken in duurzaamheid, mensen waarvan je het niet verwacht.
Is uw interesse voor duurzaamheid nu ook gewekt? Volg onze Facebookpagina voor de laatste updates met betrekking tot duurzaamheid. Want ieder kan er zijn aandeel in hebben. Ook u!